مدیریت سلامت روده به وسیله روش های پیشگیری

ناهنجاری­های گوارشی می­تواند به وسیله تمامی عوامل رخ دهد. یک مرغ با بهترین کیفیت روده، میکروبیومی متنوع و سیستم ایمنی کارا، هر چالشی را مدیریت می­کند که منجر به وقوع کمتر بیماری و نیاز کمتر به درمان آنتی­ بیوتیکی می­گردد. کاهش آنتی­ بیوتیک­ ها و مدیریت سلامت روده به وسیله راهکار­­های پیش­گیری ­کننده، راه پیش ­رو می­باشد.

میکروبیومی سالم: کاهش عوامل ناخواسته

در دستگاه گوارش،تعداد باکتری­های بیشتری نسبت به سلول­های بدن وجود دارد. هر عاملی که بر میکروبیوم­ ها مؤثر باشد، منجر به افزایش توانایی پخش عوامل بیماری ­زای روده­ای، آسیب به رشد و سلامت عمومی حیوان شما می­گردد. جالب است که جیره، تأثیر به سزایی در ترکیب و تنوع میکروبیوم روده دارد که منجر به امکانات جدید می­شود.

نحوه عملکرد مکمل­های میکروبی فعال از طریق استفاده در جیره یا آب آشامیدنی، واضح است. گونه باسیلوس (ATCC-6737) (Clostat) منجر به تحریک رشد باکتری­های مفید، مانند گونه لاکتوباسیلوس و گونه بیفیدوباکتریوم، و بالانس میکروبیومی  می­شود. به علاوه، گونه باسیلوس مانع از رشد سویه ­های بیماری ­زای مختلف گونه کلستردیوم می­گردد که منجر به حیواناتی سالم و پر­تولید می­شود.

از طریق این روش پیش­گیری، وقوع بیماری کم خواهد­ شد که منجر به کاهش نیاز به درمان با آنتی ­بیوتیک­ها می­گردد. آزمایش داخل فارمی با سویه باسیلوس (Clostat)در گله ­های گوشتی و بوقلمون، مؤثر بودن این روش را ثابت کرده­ است.

انجمن تولید­کنندگان بوقلمون دراروپا، درموارد مدفوع خیس یا رؤیت اولین علائم ناهنجاری­های گوارشی، Clostat را از طریق افزودن به آب آشامیدنی طی 27 هفته در راستای استراتژی کاهش آنتی ­بیوتیک، استفاده ­کرد.

هدف اصلی، کاهش نیاز به درمان با بتالاکتام ­ها و کولستین به علت اهمیتشان در دارو­های انسانی بود.

در مقایسه با سه سال اخیر، کاهشی در مصرف بتالاکتام (%13-) و کاهش چشم­گیری در درمان­های کولستینی (%44-) و گروه دیگر آنتی ­بیوتیک­ها (%51-) مشاهده­شد. میزان بیماری­هایی که به درمان آنتی­بیوتیکی نیاز دارند، کاهش یافت: %38- برای انتریت و %34- برای کولی­باسیلوز.

مطالعه فارمی دیگری بیان می­کند که افزودن گونه باسیلوس در آب آشامیدنی،روش پیش­گیری توصیه­ شده ­ای بود تا وقوع انتریت­های باکتریایی را بکاهد و متعاقباً، مصرف آنتی ­بیوتیک را کاهش دهد. Clostat از 10 روز بعد از جوجه­ کشی تا سن 30 روزگی در 11 مرغداری به آب آشامیدنی افزوده ­شد که مجموعاً بیش از 600000 قطعه مرغ گوشتی را شامل می­شد. این آزمایش منجر به کاهش هزینه درمانی تا 50% و بهبود ضریب تبدیل تا 06/0% شد و درمجموع، سود مرغدار 5/0 یورو به ازای هر متر مربع از سطح مرغداری­ها بود. در یک مرغداری متوسط با سطح 1200 متر مربع، این قضیه طی یک دوره تقریباً 42 روزه، سودی معادل 600 یورو حاصل­ نمود.

بالانس میکروبیوم روده­ای مهارتی مهم جهت کاهش مشکلات انتریتی در گله­ های گوشتی می­باشد که منجر به کاهش آنتی­ بیوتیک ­ها می­گردد.

پاسخ دستگاه ایمنی سالم: متوقف­ سازی تمامی عوامل ناخواسته

با بهبود دادن سیستم ایمنی، مقاومت بیماری و در کل سلامت حیوانات خود، می­توانید سود قابل توجهی در پرورش حیوانات به­ دست­ آورید. این حقیقت که دستگاه گوارش بزرگترین اندام ایمنی در بدن است، فرصتی بزرگ برای مکمل­های خوراکی مرتبط بااجزای غذایی تقویت­ کننده ایمنی، ایجاد­ می­ کند.

مشخص است که آن اجزای غذایی می­توانند توسط بافت لنفاوی مربوط به روده گرفته­ شوند و بر کنترل ایمنی مؤثر بر کل بدن و سلامتی،آغاز به کار نمایند. راهکاری جدید برای تقویت سیستم ایمنی، بتالاکتام-(3،1)-گلوکان حاصل از جلبک Euglena gracilis می­باشد.

Euglena gracilis یکی از آغازیان دریایی است و بتالاکتام-(1،3)-گلوکان را به عنوان منبع انرژی تولید­می­کند.درحیوانات، این مولکول­ های گلوکز لینک شده به صورت 3،1 توسط گیرنده­ای (Dectin-1) واقع بر سلول­های ایمنی شناسایی می­شود و اثرات تنظیم ایمنی بیشتری ایجاد­می­نماید. با تقویت پاسخ سیستم ایمنی، افزایش مقاومت به بیماری­ها یا تقویت سایر روش­های پیش­گیری مربوط به ایمنی مانند واکسیناسیون، ممکن می­گردد.

واکسیناسیون یک روش کنترلی رایج درموارد عفونت­های ویروسی در طیور است، مثل بیماری بورس عفونی IBD) یا بیماری گامبورو).

این بیماری توسط ویروس IBD ایجاد می­شود که لنفوسیت­های B در بورس فابرسیوس را از بین می­برد و منجر به سرکوب ایمنی و متعاقباً عملکرد ضعیف با اثرات اقتصادی چشم­گیری می­شود.

هر راهکاری که بتواند اثربخشی واکسن IBD را تقویت کند، ارزشمند می­باشد؛ لذا آزمایشی علمی جهت ارزیابی اثر جلبک بتا-گلوکان بر واکسیناسیون IBD صورت­ گرفت.

96 قطعه خروس گوشتی راس 308 در سه گروه درمانی تقسیم شدند: گروه کنترل منفی، گروه کنترل مثبت و گروه بتا-گلوکان (Aleta). جوجه­ های گوشتی در روز 18 به صورت خوراکی با واکسن زنده فریز خشک  IBDواکسینه شدند. برای ارزیابی تأثیر واکسن، نمونه­ های خونی در روز 18 و 35 جهت اندازه­ گیری تیتر آنتی­ بادی (IgY) علیه IBD جمع ­آوری ­شد. اندازه ­گیری تیتر آنتی ­بادی در روز 18 برای پی بردن به این که آنتی­بادی ­های مادری که می­توانند با واکسن تداخل داشته باشند، آیا هنوز وجود­ دارند مهم است، زیرا پرنده را به واکسن غیر حساس می­ سازند. این آزمایش نشان­ داد که بتا-گلوکان، سروکانورژن IBD را افزایش می­دهد که از مقایسه 52% از پرندگان گروه مکمل بتا-گلوکان سروکانورژن مثبت با تنها 25%ازپرندگان گروه واکسینه­ شده بدون مکمل، حاصل ­شد.

پرندگان گروه مکمل بتا-گلوکان افزایش فاحشی در افزایش تیتر آنتی ­بادی (4564 واحد ELISA) در مقایسه با پرندگان واکسینه شده بدون مکمل (3906 واحد ELISA) نشان­ دادند. علاوه بر این، تعداد پرندگان بیشتری با تیتر آنتی­ بادی بیش از تیتر آستانه ایمنی محافظت کننده درگروه بتا-گلوکان وجود­داشت. این آمار نشان­ می­دهد که غنی­ سازی با جلبک بتا-گلوکان میزان موفقیت واکسیناسیون کارآمد را افزایش می­دهد.

روده درگاه ورودی اجزای غذایی تقویت کننده ایمنی می­باشد که سلامت عمومی پرنده را بهتر می­نماید و فرصتی است که نباید از­دست ­داد.

یکنواختی مطلوب روده­ای: دور نگه داشتن عوامل ناخواسته

تمامی یکنواختی روده­ای، مربوط به حفظ ساختار سد­های روده­ای می­باشد که از یک لایه سلول اپیتلیال (انتروسیت­ها) ساخته­ شده­ است. این سد باید دو عملکرد بسیار متفاوت انجام­ دهد: به حداکثر رساندن جذب مواد مغذی و منع باکتری­ ها و توکسین­ ها از ورود به بدن.

انتقال باکتری­ ها و توکسین ­ها توسط اتصالات محکمی پیش­گیری می­شود که مجموعه پروتئین­ های غشای عرضی هستند که انتروسیت ­های روده را به هم متصل می­نمایند. نیازی به توضیح نیست که ما باید این سد را سالم نگه­داریم.

ماده­ای که همیشه در اکوسیستم روده­ای وجود­دارد، بوتیریک­اسید است که به طور طبیعی توسط میکروبیوم­ها تولید­ می­گردد. مطالعات نشان­داده ­اند که بوتیریک­اسید تکثیر و بلوغ انتروسیت­ها را بهبود می­بخشد و متعاقباً باعث افزایش طول ویلی می­گردد؛ پس اساساً سطح جذاب مواد مغذی را افزایش می­دهد. بوتیریک­اسید همچنین بیان پروتئین­ های اتصالات محکم را تنظیم می­کند و سد روده­ای را بهبود می­بخشد. امروزه، بوتیرات به علت عملکرد­های مهم بیولوژیکی ­اش به طور رایج به جیره­ های تجاری افزوده می­شود. جهت اطمینان از رسیدن بوتیریک­اسید به محل مورد نظر در روده،طی غنی ­سازی جیره باید کپسوله گردد.

زمانی که در شکل غیر محافظت ­شده افزوده گردد، بوتیرات به علت جذب سریع زود­تر در دستگاه گوارشی، نمی­تواند به روده کوچک برسد. برای اطمینان از آزاد شدن در محل هدف در حیوانات، آزمایشی جهت اندازه­ گیری ­الگو­های آزادسازی کلسیم بوتیرات (ButiPEARL)محافظت شده و محافظت نشده در یک مدل گوشتی انجام ­شد. بعد از دوره رشد، طیور در سن 16-12 روزگی به طور تصادفی در هر گروه درمانی قرار ­گرفتند و با کپسول­های ژلاتینی حاوی کلسیم بوتیرات نشاندار شده با ماده رادیواکتیومحافظت شده و محافظت نشده، تیمار شدند.سریعاً بعد از تیمار، هر پرنده در یک اتاق تنفسی کوچک قرار­داده­شد. پالایش تنفسی کربن CO2 به عنوان شاخصی برای جذب بوتیرات اندازه­گیری­شد، چون این (پالایش تنفسی) نمی­تواند بدون جذب قبلی بوتیرات در روده رخ­دهد. نمودار تجمعی آزاد­سازی CO2، آزاد­سازی سریع­­ترکلسیم­بوتیرات محافظت نشده را نشان­داد، زیرا پیک تنفسی اجزای رادیو­اکتیو در مقایسه با بوتیرات کپسوله ­شده، دو ساعت سریع­تر رخ­داد.

تکنولوژی کپسوله­ کردن micropearl به طور واضحی جذب بوتیرات را به تعویق می­اندازد و اجازه می­دهد تا بوتیرات به روده کوچک برسد.استفاده از تکنولوژی صحیح جهت رساندن بوتیریک­اسید به ناحیه درست دستگاه گوارش، مهم است تا باعث حفظ یکپارچگی روده­ای و ایجاد سدی مطلوب در برابر تمامی مواد آسیب ­رسان گردد.

نتیجه ­گیری

پیش­گیری از بیماری­ها و تقویت سلامت از طریق روش­های پیش­گیری که منجر به کاهش نیاز به درمان­های آنتی­ بیوتیکی می­شود، راه رسیدن به موفقیت می­باشد. راهکار­های مربوط به ایمنی، یکپارچگی گوارشی و بهبود تنوع میکروبیومی، مزایای قابل توجهی را در حفظ سلامت روده­ای نشان­ می­دهند.

شما چه انتظاری می­توانید از پرنده­ای با روده سالم داشته­ باشید؟ دستگاه گوارش با عملکرد خوب کار­آیی جیره شما را بروز­می­دهد. عملکرد، استاندارد­های نژادی را افزایش خواهد­داد. گله­ ها آمار مرگ و میرو شیوع کمتر بیماری­ها را نشان خواهند­داد که منجر به کاهش نیاز درمان با آنتی ­بیوتیک و کاهش هزینه­ های مرتبط می­گردد.

این راهکار­های پیش­گیری، رهیافت­ های ماندگاری هستند و بازگشت سرمایه، تضمین می­گردد.

ترجمه و تحقیق: دکتر فاطمه داودی. گروه علمی شرکت آرین رشد افزا

Reference: Journal of International Poultry Production, Volume 28, Number 2 – Pages 7-9.