(با من بخوان) برنامهای برای ترویج کتابخوانی با کودکان محروم و کودکان در بحران است. این برنامه زیر نظر موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان برنامه ریزی و اجرا می شود.
(با من بخوان) بر پایه رساندن کتابهای مناسب و باکیفیت به دست کودکان محروم و کودکان در بحران بنا شده است. این کودکان در وضعیت معمول زندگی به این گونه از کتابها دسترسی ندارند. شعار اصلی این برنامه عبارت است از: (همه کودکان حق دارند کتابهای باکیفیت بخوانند)
(با من بخوان) بر تقویت سواد پایه و سهیم شدن کتاب با کودکان و نوجوانان با روش بلندخوانی تمرکز دارد که با گفتوگو و انجام فعالیتهای خلاق هنری در پیوند با کتاب، برای تأثیرگذاری عمیقتر و ایجاد لذت، شوق خواندن و برانگیختن انگیزشهای زیباییشناختی و معنایی کتاب همراه میشود. این برنامه بر اساس این هدف و رویکرد، افزون بر گزینش آگاهانه کتابهای مناسب و باکیفیت و رساندن آن به دست کودکان مناطق محروم، میکوشد با برگزاری کارگاههای گوناگون، مربیان و آموزگاران را در زمینه بلندخوانی و فعالیتهای در پیوند با آن توانمند کند.
برنامه «با من بخوان» در مناطق مختلف از سوی نیکوکاران پشتیبانی میشود. این برنامه از امردادماه ۱۳۹۰ آغاز و در نقاط مختلف ایران اجرا شده است
درسال تحصیلی 1396-97 تعداد 30 مدرسه در منطقه سراوان با پشتیبانی شرکت آرین رشد افزا و همکاری اداره آموزش و پرورش به برنامه پیوسته اند. که با احتساب مدارس دو شیفته مجموعا 46 مدرسه تحت پوشش برنامه قرار گرفته اند.
لینک گزارشهای برنامه های با من بخوان: https://khanak.org/zh4b1
گزارش برگزاری نخستین دور کارگاههای با من بخوان در سال تحصیلی 96-97 منطقه ی سراوان
اردیبهشت 1398 آموزگاران پایهی اول در کارگاههای تکمیلی با من بخوان با ضرورت پرداختن به #محیط_زیست و #ارزشهای_زندگی در آموزش کودکان آشنا شدند. #دوستی یکی از ارزش های دوازدهگانهای است که در کارگاههای با من بخوان به آن پرداخته شده است. دانشآموزان در یک #فعالیت پس از #بلندخوانی ارزش دوستی را ارج مینهند.
آموزگاران: شهناز میربلوچ زهی، رقیه اربابی سرجو، مهربیبی حسینبر
# سیستان_و_بلوچستان #سراوان #کهنوک
پشتیبان: شرکت آرین رشد افزا
از تاریخ 23 الی 26 مهرماه 1398 طرح بامن بخوان با اعزام تیم آموزش از تهران و هدف توانمند کردن آموزگاران منطقه در اجرای آموزش خلاق و تقویت سواد پایه در سراوان برگزار شد. در این طرح که در قالب شش کارگاه های آوا ورزی و الف با ورزی – بلند خوانی تکمیلی پایه دوم (گروه 1) – کارگاه لولوپی و واژه نامه- کارگاه هنر – کارگاه بلند خوانی تکمیل پایه دوم (گروه 2) و جلسه با مدیران مدارس اجرا شد در مجموع 98 نفر شرکت کننده داشت که همگی آموزگاران با اشتیاق و حتا بعضی برای بار دوم در طرح شرکت کرده بودند.
همزمان با اجرای این طرح 210 بسته کتاب های آموزش خلاق سواد پایه و900 جلد کتاب بلندخوانی نیز به منطقه ارسال و در اختیار آموزگاران قرارگرفت.
در دی ماه 1398 تیمی از برنامه با من بخوان شامل چهار نفر از کارشناسان موسسه برای بازدید از مدارس زیر پوشش برنامه به مدت چهار روز در مدارس حضور یافتند.
کار با بسته آواورزی با سیبیلک
با کمک این کتاب آموزگاران در پایه اول با شیوهی گفت و گویی با کودکان، کار آواشناسی پایه را انجام میدهند. آواشناسی، پایهی آموزش زبان است.
کودکان در آواشناسی رانش درست واژهها و سخن را فرا میگیرند. با گوناگونی آواها آشنا میشوند، ریتمها یا چرخه آواهای پایه را میشناسند و بسیاری چیزهای دیگر که در آموزش زبان و موسیقی پایه کاربرد دارد.
در کودکان دو زبانه کار با این بستهها در ابتدای سال اهمیت فراوانی دارد.
کار با بسته الفبا ورزی با کاکاکلاغه:
آموزش الفبا، پایهی آموزش زبان خواندن و نوشتن است. بستهی الفباورزی با رویکرد آموزش خلاق کودک محور و به شیوه آوایی- رانشی سامانهی الفبای فارسی را به کودکان میآموزد.
دانشآموزان در کلاسها سواد را با لذت یاد میگیرند، روزی که معلم عروسک کاکاکلاغه را بدست میگیرد همه با شوق میفهمند که قرار است واک جدیدی فراگیرند.
یکی از معلمها از تجربهاش درباره کاکاکلاغه میگوید:
روزی بطور اتفاقی کاکاکلاغهمان گم شد و هرچه گشتیم نتوانستیم پیدایش کنیم. بچهها بسیار ناراحت بودند که خانم دیگر چجوری حروف را یاد بگیریم.
فردای آن روز دانشآموزان هرکدام کاکاکلاغهای درست کرده بودند و به کلاس آورده بودند که باز هم کاکاکلاغه در کلاس داشته باشند.
حتی یکی از دانشآموزان عروسک کلاغی که داشت را با خود به کلاس آورده بود.
آموزگاران پایهی دوم در کارگاه تکمیلی با من بخوان که در مهرماه برگزار شد با ضرورت پرداختن به محیط زیست و ارزشهای زندگی آشنا شدند.
مجموعه کتاب قورباغهها از سری کتابهاییست که ارزشها و مهارتهای زندگی را در قالب داستانی باکیفیت بطور غیر مستقیم برای کودکان بیان میکند در این مجموعه کتابها کودکان با مفاهیمی چون دوستی و همدلی، پذیرش دیگری، کنار آمدن با ترس و … آشنا میشوند.
معلمها میگویند کودکان پس از خوانده شدن این کتابها برایشان با شخصیتهای داستان همذات پنداری میکنند و از تجربیات مشابه خویش سخن میگویند.
با شیوع کرونا و تعطیلی مدارس ادامه پروژه از حالتی که پیشتر برای آن برنامه ریزی شده بود خارج و به شکلی دیگر با برنامه ریزی مسئول منطقه و کارشناسان با من بخوان متناسب با شرایط جدید و شرایط هر منطقه ادامه پیدا کرد در ابتدا سعی شد برنامههای تقویت سوادپایه و بلندخوانی از طریق فضای مجازی ادامه یابد.
همچنین مسئول پروژه با انتخاب و فرستادن مطالب آموزشی تلاش به ترغیب آموزگاران برای خواندن بیشتر کردند. سپس از آموزگاران خواستند افرادی که گروههایی با خانواده ها دارند از طریق فضای مجازی با کودکان ارتباط بگیرند و برایشان فایلهای صوتی بلندخوانی بفرستند و کودکان را ترغیب به انجام فعالیتهای پس از بلندخوانی کنند
در ادامه به دلیل اینکه در منطقه بیشتر کودکان دسترسی به گوشی هوشمند ندارند، در این فرصت برنامه ریزیای برای آموزش و توانمندسازی آموزگاران صورت گرفت، که نتیجه بسیار خوبی را نیز به همراه داشت و منجر به درک عمیق و مفهومی تر مطالب توسط آموزگاران گردید چرا که پیش از این همواره آموزگاران در کلاسهای درسی بودند و زمان کافی برای یادگیری عمیق مطالب نداشتند.
در قدم اول آموزگاران فعال پروژه سراوان برای شرکت در این آموزشها انتخاب شدند و این جلسات آموزشی از اول اردیبهشت به صورت منظم و به صورت هفتگی، هفته ای یک جلسه در حال برگزاری است. در سال تحصیلی پیشرو از بین این آموزگاران، افراد توانمند و واجد شرایط به عنوان سفیر برنامه با من بخوان و آموزشگر بومی بخشی ازمسئولیت های پیشبرد برنامه را برعهده خواهند داشت.
این جلسات از هفته اول اردیبهشت به صورت هفتگی آغاز شدند و همچنان ادامه دارند. در قدم اول گروه با آموزگاران فعال پروژه و سفیران سراوان، مسئول منطقه خانم آرمین و آموزشگر همراه ایشان خانم رضایی تشکیل شد، همچنین کارشناس آموزش و پرورش سراوان آقای پاکباز نیز در این گروه حضوردارند.
پس از گذشت چند جلسه سایر آموزگاران علاقه مند پروژه سراوان نیز به این کارگروه پیوستند. درمجموع ۳۳آموزگاردر این گروه به صورت هفتگی به صورت مجازی در این جلسات آموزشی شرکت فعال دارند.
ماه اول این جلسات مرور و دورهای بر مفاهیم آواورزی و الفباورزی صورت گرفت و افراد به صورت کاملتر و پیشرفته تر این مفاهیم را فراگرفتند. همچنین مفاهیم دشوار در این قسمت مجددا برای آموزگاران مرور و رفع اشکال شدند. پس از آن کار با بسته های شمارورزی لولوپی )ریاضی آموز ادبی( با آموزگاران مرور شد، چگونگی کار مفهومی با بسته ها، استفاده از ابزار و آموزش خلاق ریاضی موارد کلیدی آموزش این قسمت بودند. در قسمت سوم که هم اکنون نیز در حال اجراست مروری بر آشنایی با ادبیات کودکان و بلندخوانی و نحوه ی سهیم شدن کتاب با کودک انجام شده و همچنین به صورت تعاملی از آموزگاران خواسته میشود کتاب مورد انتخاب هفته را بررسی کنند و فعالیتهای خلاقانهای برای کار با کودک و انتقال مفاهیمش طراحی کنند.
از سری دستاوردهای این جلسات میتوان به شناسایی و توانمندسازی آموزگاران فعال و توانمند سراوان به عنوان سفیر، اجرای برنامه در خانواده خود آموزگاران، تلاش بیشتر آموزگاران جهت اجرای برنامه در فضای مجازی به کمک خانواده ها اشاره کرد. همچنین این آموزگاران در سال آینده با یادگیری عمیق تر مفاهیم آموزش خلاق سوادپایه عملکرد بسیار بالاتری خواهند داشت.